Salvat de clopotel

Sunt convinsa ca cel putin o data vi s-a intamplat ca in perioada liceului sau a studentiei sa spuneti ca ati fost salvati de clopotel. Dar stiti voi oare de la ce vine aceasta expresie? Eu una am aflat de curand si nici prin gand nu imi trecea adevarata semnificatie.

Englezii, cunoscuti pentru prietenia stransa pe care o au cu anumite licori, in special cu wiskeyul si rachiul, faceau o mare greseala cand le consumau. Ei beau licorile in cesti din plumb, iar combinatia alcool-plumb era foarte toxica incat multi erau luati drept morti. Rudele si prietenii se asezau in jurul "mortului" asteptand ca acesta sa isi revina, ceea ce se si intampla de multe ori.

La inceputul secolului al 16-lea, pentru ca incepuse sa fie criza pe locuri de veci, sicriele vechi erau inlocuite cu unele apartinand unor persoane decedate de curand. Sicriele vechi erau deschise pentru ca osemintele sa fie depozitate intr-un loc si asa s-au descoperit multe zgarieturi de unghii pe interior. Realizand ca multi oameni au fost ingropati de vii, englezii au luat masuri. Si ce s-au gandit ei sa faca? Au legat de mana decedatului o sfoara cu un clopotel. Patrulele din cimitir supravegheau in permanenta clopoteii.

Nu v-ati fi gandit niciodata la o asemenea explicatie, nu-i asa? Si noi care credeam ca suntem salvati de clopotel. Se pare ca altii chiar erau salvati la propriu!

Comentarii

Postări populare