13 lucruri inedite despre cei mai mici ingineri- furnicile

Stim atat de putine lucruri despre furnici, aceste mici fapturi de-a dreptul extraordinare.
Cei mai mici ingineri, asa cum mai sunt numite furnicile, fac parte din familia Formicidae, care impreuna cu familiile inrudite ale viespilor si albinelor apartin ordinului Hymenoptera.

Oamenii au invidiat de multe ori perfectiunea sociala a furnicilor, insecte sociale cu o organizare a colonilor foarte avansata pentru lumea animala.

 13 Lucruri inedite pe care nu le stiai despre furnici:

 1. ·        Furnicile au inventat agricultura, nu omul ( cu 40 de milioane de ani in urma)
 2. ·        Ating maximul de inteligenta cand lucreaza impreuna
 3. ·        Au un creier complex şi operează cu „inteligenţa de roi" si ce la face să fie inteligente este instinctul de a lucra în colaborare pentru a îndeplini un ţel comun.
 4. ·        Uneori ele se ”leagă” una de alta, construind, din propriile trupuri, adevărate structuri arhitecturale din care oamenii de știință ar putea învăța să construiască roboți mai performanți sau materiale inteligente. De exemplu, atunci când un grup mare de furnici este victima unei inundații, el se organizează astfel încât să capete forma unei sfere plutitoare
 5. ·        Sclavia a aparut tot la furnici (o specie de furnici din Amazon -Polyergus rufescens-este recunoscuta pentru obiceiul de lua in sclavie alte furnici)
 6. ·        Furnicile traiesc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii unde este prea frig si biomasa lor echivaleaza cu cea a oamenilor.
 7. ·        Furnicile sunt puternice, putand ridica de 20 de ori greutatea lor.
 8. ·        Sunt cele mai inteligente insecte, avand cel mai dezvoltat creier (care contine 250.000 de celule nervoase in comparatie cu cel al omului care are 10 milioane de celule)
 9. ·        Au doua stomacuri: unul in care asimileaza mancarea pentru sine si celalalt mancarea pentru colonie
 10. ·        Comunica intre ele prin semnale chimice, de tipul feromonilor ( de exemplu, furnicile-soldat, responsabile de apararea musuroiului,  cele care  astupa intrarea in colonie cu capul lor supra-dimensionat, in momentul in care o furnica de-a casei soseste, aceasta ii rosteste chimic parola si poate intra, in timp ce furnicile straine sunt oprite).
 11. ·        Colonia furnicilor este condusa de o regina, ea fiind singura care are dreptul sa procreeze (ea se imperecheaza cu masculii-trantori, care dupa ritualul de imperechere mor)
 12. ·        Regina poate trai chiar si 35 de ani
 13. ·        Furnicile se impart in 4 categorii principale:-lucratoare (mentin viata musuroiului, sunt paznici, dadace, culegatori, soldati, vanatori si au o durata scurta de viata 45-60 de zile)
-furnicile gunoier (fac curat in interiorul musuroiului si arunca deseurile in groapa de gunoi aflata in afara coloniei)
-furnicile legionare (sunt furnici nomade, agresive si aflate intr-o continua calatorie)
-furnicile omnivore (consuma atat insecte, larve,oua cat si fructe, frunze, material vegetal) care dupa ce aduc hrana in interiorul coloniei lasa o urma oflactiva, care sa ii permita ei sau suratelor ei sa se intoarca la aceasta sursa


Stia Tudor Chirila ce stia atunci cand a scris versurile piesei "Departe": "atent ascult furnicile si invat cum e sa ai un vis comun cu alte mii si mii", "iubire este cand asculti furnicile cum plang".
Vama- Departe

Daca vreti sa aflati si mai multe informatii despre minunatele creaturi, va asteapta aici 2 filmulete foarte interesante, enjoy:

https://www.youtube.com/watch?v=lFg21x2sj-M
https://www.youtube.com/watch?v=Z-gIx7LXcQM


Comentarii

Postări populare